Tendenser fra de første regnskaber er OK, men heller ikke mere
Ser vi på de første data fra den amerikanske regnskabssæson, har der været flere selskaber, der overgår forventningerne end de seneste par år. Men i forhold til regnskaberne fra første kvartal af 2023, er andelen af selskaber, der overgår forventningerne lavere.
Dette passer også meget godt med den globale vækst for andet kvartal. Vækstbilledet har igen overrasket en smule til den positive side – men slet ikke så meget som i første kvartal, hvor vi frygtede en større økonomisk nedtur, og derfor blev mere overrasket til den positive side. Sagt kort, så er investorer og analytikere nok mere rettet ind på at ramme rigtigt denne gang end i forrige kvartal.
At der ikke kan forventes samme fest som i første kvartal understøttes også af det faktum, at alle selskaber forud for Q1 sæsonen nærmest havde opjusteret og aflagt kvartalstal, før regnskabssæsonen gik i gang. Det har slet ikke været tilfældet i samme omfang forud for denne regnskabssæson, selvom det nok lige kan nås endnu.
Godt vi er tunge på Pharma og Medtech i Danmark
Ser vi sektorvis på de første signaler, tyder det godt for den danske regnskabssæson, idet vi har mange Pharma og Medtech selskaber. De første regnskaber, som vi har set her, har generelt været gode. Endnu mere interessant er måske udmeldingerne fra sundhedsforsikringsselskaberne i USA. De har skuffet på grund af stigende omkostninger, primært fordi vi efter COVID-19 igen får foretaget flere ikke livsnødvendige operationer, som kan gavne visse danske Medtech selskaber.
Ser vi på industrisegmentet, og måske mere væsentligt transportsegmentet for Danmark, har billedet været mere mikset og lidt til den svage side i de første regnskaber. Igen er dette måske ikke den helt store overraskelse set i forhold til, at lagercyklussen ikke viser nogle tegn på, at den er ved bunde ud i endnu. Vi har i denne sektor fordel af, at de danske selskaber har været rimelig forsigtige i deres guidance, og analytikere næppe vil lade sig overraske negativt. En stærk omkostningskontrol kan i mangel på makromedvind måske endda vise sig at blive en positiv trigger på indtjeningssiden.
Ser vi på banksektoren, behøver vi ikke at kigge over andedammen. De fleste banker herhjemme har allerede opjusteret. Der har været en positiv effekt af stigende renter, hvor vi i Danmark ikke har set disse overvæltet på indlån i samme omfang som i USA. Sammen med rimelige økonomiske konjunkturer har dette støttet kreditkvaliteten. Dette bør være et klart billede hele vejen igennem regnskabssæsonen for såvel store som små banker.
Svag performance kan vise sig at være en fordel
År-til-dato afkastet på danske aktier har kun været på ca. det halve af globale aktier. Det kan måske vise sig at være en fordel ind i regnskabssæsonen. De første indikationer, som vi har fået fra nogle af de amerikanske raketter såsom Netflix og Tesla er, at selv små svagheder straffes. Generelt har vi ikke set mange danske aktier stige markant, hvilket også ville øge risikoen for skuffelser – selv på godkendte regnskaber.
Med den generelle usikkerhed, der fortsat hersker om væksten i andet halvår, selvom risikoen for en stor nedtur synes at fortone sig, vil det nok fortsat betyde, at fremadrettede meldinger fra selskaberne vil være afdæmpet. Eventuelle opjusteringer vil nok primært være drevet af første halvårs resultater, eventuelt bedre end ventede realiserede resultater. Hvis det bliver tilfældet, vil signalværdien i regnskaberne nok være relativt begrænset. Det kan desværre igen betyde, at aktiemarkedet mere vil blive drevet af centralbankerne samt retningen på renter fremfor selskabernes performance.